WBPSC Fire Operator Previous Question Paper Download Solved PDF

WBPSC Fire Operator Previous years Question Paper Download Solved PDF is available here. Get last 5 years WBPSC Previous Papers along with answer keys. West Bengal Fire Operator Model Question Papers are free to download. Also get sample question papers WB Public Service Commission Fire Services Old Question paper in a single click. Therefore, solve earlier year question papers and Model Papers for effective preparation of the West Bengal fire operator Written Examination. Read the article below to get WBPSC Fire Operator Question Paper. In addition to get more information regarding the Written Test and old question papers of WB Fire Operator Exam 2018.

Download WBPSC Fire Operator Answer Key 2018 

WBPSC Fire Operator Old Paper with Solutions Free Download – Previous Papers

wbpsc fire operator previous years question paper download model solved old questions answers

Fire Operator Question Papers Last 10 Years Download PSCWB – দমকল Operator Previous Papers

Recruiter Name

WB Public Service Commission

Name of the post

Fire Operator

Examination pattern

OMR based

Vacancy

More than 1400

Category Name

Previous Question Papers.

Mode of application

Online.

Job location

West Bengal

Official website

www.pscwbapplication.in

Starting of online application form fill up

13-06-2018

Last date for submission of online form

3-07-2018

Download WBPSC Fire Operator Admit Card 2018 & Exam Date Information.

WBPSC Fire Operator Old Question Papers

Applicants interested to download WBPSC Last Years question paper for Fire operator posts in PDF format can get the details here along with Solution or solved answer keys. Looking for the West Bengal PSC Model Question papers for preparation of the upcoming test ? If yes then you are on the right place of WBPSC Fire Operator Previous Question Paper the internet. Contenders will be happy to know that we have provided free study materials for the upcoming recruitment test of West Bengal Public Service commission (WBPSC) Fire Operator exam.

Did you know that if you practice last years solved WBPSC Fire Operator Previous Question Paper for the Fire Operator Exam, then it will be better for you in the written exam hall. To recruit the posts of Fire operator in the Fire & Emergency Services Department, the board will connect a competitive examination. At first written test will be conducted and later on the authority will shortlist for the Physical Test. PET / PMT will be conducted after the written test and date and time of the physical test will be notified by the authority.

Check here WB Forest Service Recruitment 2018 Notification.

WB Fire Operator Question Paper Pattern

It is still undeclared that what will be the question paper pattern for the fire operator posts conducted by the PSCWB Authority. So, we are still waiting for the detailed scheme and syllabus for the written test of West Bengal Fire operator Recruitment examination 2018. After the authority declares the WBPSC Fire Operator Previous Question Paper, we will let you know about the syllabus and the examination pattern.

However, we are providing you model PSCWB Fire Operator model Syllabus and pattern for the upcoming OMR based test.

Serial No.

Syllabus

Total Marks

Exam Duration

Mode of Examination

1

General Studies

200

2 Hours

OMR Based test

2

English Knowledge

3

Mathematics

4

Reasoning

WB PSC Model Question Papers

If you solve WB Fire Operator previous practice papers then you can fetch good marks in the written test. You know that the written test is vital for your exam, then you can solve the Previous Paper on our own. This type of self assessment is required for any type exam. Subsequently we are going to provide you the links of the West Bengal Public Service Commission model Question with answer keys.

WBPSC Sample Questions Answers

1) For which of the following disciplines in Nobel Prize awarded?

a) Physics and chemistry
b) Physiology or Medicine
c) Literature, Peace and Economics
d) All the above

Ans: d

2) Which of the following is not reckoned as a ‘value added’ telecommunication service?

a) Electronic mail
b) STD
c) FAX
d) Radio-Paging Service

ans: a

3) Who developed Ballistic Missile?

a) Wernher von Braun
b) Samuel Cohen
c) J Rober Oppenheimer
d) Edward Teller

ans: a

4) The Indian Air Force celebrated its Golden Jubilee in

a) 1968
b) 1980
c) 1982
d) 1990

Ans: c

5) Areas of which of the following current states did not come under control of Vijayanagar emperor Krishnadeva Raya?

a) Karnataka
b) Tamil Nadu
c) bihar
d) Maharashtra

ans: d

Read here PSCWB Fire Operator Recruitment 2018 & Fire Service Vacancy Details.

6) Which Indian State was hit with 5-3 magnitude tremor recently?

a) Arunachal Pradesh
b) Assam
c) Gujarat
d) Sikkim

ans: d

7) Who built the Ibadatkhana at Fatehpur Sikri ?

a) Jahangir
b) Akbar
c) Auranangzeb
d) Shahjahan

ans: b

8) Jaziya was reimposed during the reign of —

a) Akbar
b) Aurangazeb
c) Jahangir
d) Humayun

ans: b

9) Viraat Ramayan Mandir, World’s largest Hindu temple is no be built in

a) Rajasthan
b) Bihar
c) Assam
d) Gujarat

ans:b

10) Finance Commission is appionted by the President of India after every

a) 5YRS
b 7 YRS
c 9YRS
d None of these

ans: a

11) What was the total number of members in the Drafting Committee of Constitution ?

a)5
b) 6
c) 7
d) 8

ans: c

12)Which of the following is an example of passive investment instrument?

a) Mutual Funds
b) Stocks
c) Preference shares
d) Gold ETFs

ans: d

13)Which part of the Indian Constitution deals with the Directive Principles of the State Policy?

a) Part I
b) Part II
c) Part III
d) Part V

ans: C

14) In cyano group the carbon atom shows which kind of hybridization

a) sp
b)sp2
c)sp3
d)none of the above

ans: a

15)How many articles were there originally in Constitution of India?

a) 395
b) 398
c) 408
d) 410

ans:a

16) Excessive secretion from the pituitary gland in the children results in
a) increased height
b) retarded growth
c) weakening of bones
d) None of the above

Ans: a

17)What type of sub-national administrative division within India are the Andaman and Nicobar Island?

a) Union Territory
b) Division
c) State
d) Territorial autonomous district

ans: a

18) The language with the richest vocabulary is:

a) Hindi
b) Bengali
c) English
d) German

ans: c

19) Which democratic country is said to be federal in form but unitary in character ?

a) Russia
b) India
c) Ireland
d) UK

ans: b

20) “World Mental Health Day” observed on which date?

a) 10 October
b) 11 october
c) 12 october
d) None of these

Ans: a

The officials are yet to release WB Previous Question Papers for the Fire Operator exam conducted earlier. ফায়ার অপারেটর অফিসিয়াল ওয়েবসাইটে শীঘ্রই আপলোড করা যেতে পারে। যাইহোক, প্রশ্নগুলির মান নির্ণয় করার জন্য WBPSC ফায়ার অপারেটর মডেলের প্রশ্নের উত্তরগুলি অনুশীলন করুন। Also keep visiting our website www.jobsandhan.com to get more WBPSC Fire Operator Previous Question Paper and model solved practice set in PDF format.

Leave a Comment

error: