Latest Govt Job Notification Sarkari Naukri Employment News 2018

UPPCL Technician Previous Question Paper Download Solved Model PDF

UPPCL Technician Previous Paper Download PDF Solved – UPPCL Technician Previous years question paper download probable link & Technician Trainee Grade 2 Electrical model solved question paper PDF for the TG2 posts have been discussed here. Electrical ITI Previous Paper for other exam may also help. We have given some solved questions answers for the upcoming test which you can take as a reference. UPPCL technician Trainee old Question Paper fully solved may be found on the official website. You can also download the last years / previous years fully solved question paper in PDF format. ITI posts will be recruited as electrician / electrical post in UPPCL / UPPTCL. The Technician Grade II mock test paper / model question (answer key) /practice / sample paper fully solved /with solution is given below. You can download it from the link given below.

uppcl technician previous years question paper download old solved set previous years model mcq questions answers up

UPPCL Technician Previous Years Question Paper Download Solved PDF

For more details, visit the official website of Uttar Pradesh Power Corporation Limited which is There are two papers in UPPCL Technician Gr II exam. Paper I consists of DOEACC computer test which is objective in nature (MCQ). 50 questions will come and it will be qualifying in nature (cut off must be cleared). Paper II will consist of technical (electrical ITI trade questions), general Hindi language and General Studies & Reasoning questions (General Knowledge or GK MCQ). Both the papers will be objective. Negative marking is there. उत्तर प्रदेश बिजली निगम सीमित पिछले वर्ष प्रश्न पत्र पीडीएफ प्रारूप में डाउनलोड किया जा सकता है। आप हमारी वेबसाइट पर दिए गए मॉडल के सवालों के उत्तर भी हल कर सकते हैं।

Click to see Recruitment Notification of UPPCL Technician Grade 2 Exam 2018. 

UPPCL Technician Trainee Grade 2 Question Paper Pattern

Before navigating to the Old Question paper and solving model questions answers for the UPPCL TG 2 Electrical posts, one should take a close look at the exam pattern and syllabus. We have discussed the Syllabus & Exam Pattern / Selection Process of the Exam in detail in a separate post. However for the sake of candidates ease, we are going to discuss about the exam pattern of the upcoming 2018 question paper.

Subjects Number of questions Marks
Computer knowledge 50 50
General knowledge and logical reasoning 20 20
General Hindi 15 15
General English 15 15
Technical knowledge 150 150

UPPCL Technician Question Paper Download Model Solved PDF

Uttar Pradesh Power Corporation Limited Model Questions answer link and study materials in Free have been given below. You can check the Model MCQ Questions objective type and you may downloading it in PDF format.

Download Solved Model Question Paper UPPCL Technician Grade II (TG2)

1) Indian Factory Act was promulgated in –
a) 1861
b) 1881
c) 1887
d) 1898

2) Which British Commander was defeated by the Santhals in 1855?
a) Captain Nek Feville
b) Lt.Bastain
c) Major Burrough
d) Colonel White

3) Where was the first All India Kisan Sabha formed?
a) Calcutta
b) Madras
c) Lucknow
d) Patna

4) Mundas rose revolt in-
a) 1885
b) 1888
c) 1890
d) 1899

5) Where had Baba Ramchandra organised the farmes?
a) Awadh
b) Bihar
c) Bengal
d) Andhra

6) Who is the Chairman of the Rajya Sabha?
a) The President
b) The Vice-President
c) The Prime Miister
d) The Speaker

7) Who exercises the actual executive power under the Parliamentary form of Government?
a) Parliament
b) Prime Minister
c) President
d) Bureaucracy

8) The union Cabinet is personally responsible-
a) The Rajya Sabha and Lok Sabha
b) The President of India
c) The Lok Sabha only
d) The Electorate

9) Who will decide the Office of profit?
a) President and Governor
b) Union Court
c) Supreme Court
d) Union Public Service Commission

10) In which House of the Parliament, the Presiding Officer is not a member of the House?
a) Lok Sabha
b) Rajya Sabha
c) Vidhan Sabha
d) Vidhan Parishad

11) Which plan gave emphasis on removal of poverty for the first time?
a) Fourth
b) Fifth
c) Sixth
d) Seventh

12) The Planning Commission of India was constitution in the year:
a) 1942
b) 1947
c) 1950

13) NABARD was established in the:
a) Fourth Five Year Plan
b) Fifth Five Year Plan
c) Sixth Five Year Plan
d) Eighth Five Year Plan

14) Economic Planning is in:
a) Union list
b) State list
c) Concurrent list
d) Not any specified list

15) Which of the final authority in India to approve Five Year Plans?
a) Union Council of Minister
b) Planning Commission
c) Prime Minister
d) None of these

16) The continent having the largest area in the equatorial belt is-
a) Asia
b) South America
c) Africa
d) North America

17) A ship met with an accident at 30 degree n. the ship was sailing in the-
a) Baltic Sea
b) Black Sea
c) Mediterranean Sea
d) Red Sea

18) Surgasso sea is located in-
a) North Pacific Ocean
b) North Atlantic Ocean
c) North Sea
d) South Atlantic Ocean

19) Diego Garcia is in-
a) Arabian Sea
b) Bay of Bengal
c) Indian Ocean
d) Gulf of Aden

20) The Largest island in the India Ocean is-
a) Madagascar
b) Tasmania
c) Sri Lanka
d) Sumatra

21) Where is the college of Defence Management located?
a) Dehradun
b) Wellington
c) Pune
d) Hyderabad

22) KNESSET IS THE NAME OF Parliament of
a) Bosnia
b) Israel
c) France
d) Japan

23) Which is the name of list Indian Research Station in the Arctic?
a) Himadri
b) Maitri
c) Bharati
d) Dakshin Gangotri

24) Which of the following refers to a small, single-site network?
a) LAN
b) RAM
c) DSL
d) WAN

25) Which of the following hormones cause ‘foolish seedling’ disease of rice?
a) IAA
b) GA3
c) Auxin
d) Cytokinin

Answers Key download PDF Solution Solved paper free link:

1) b 2)c 3) c 4) d 5) a 6) b 7) b 8) b 9) b 10) b 11) b 12) c 13) c 14) c 15)d 16) c 17) c 18) b 19) c 20) b 21) d 22)b 23)a 24)a 25)b.

Download UPPCL Technician Previous Years Question Paper:

Last 10 years / previous years UPPCL Technician Trainee (electrical) may be downloaded from the link given below if the authority uploads the same.
Last year’s fully solved question paper download link (free PDF) – Click here.
For study materials, cut off marks, qualifying marks and more solved previous years question paper, old solved set, visit


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked * © 2018        Home     About Us     Sitemap     Disclaimer     Privacy Policy     Contact us