RSMSSB Junior Instructor Previous Question Paper Download (Solved)

If you ask about important of RSMSSB Jr Instructor Previous Years Question Paper, then we would recommend u to solve at least last 5 years old question papers for the exam. Downloading & practicing RSMSSB Rajasthan Junior Instructor Previous Question Papers will bring you a lot of credence of success in the RSMSSB Junior Instructor Previous Question Paper exam. The written test of Rajasthan Subordinate & Ministerial Services Selection Board Jr. Instructor Examination consisted of 120 MCQs in the earlier years. Questions were asked in Hindi and English both the languages. हम आपको मॉडल प्रश्न पत्रों के साथ राजस्थान जूनियर प्रशिक्षक के पिछले वर्षों के प्रश्न पत्रों को हल करने का सुझाव देते हैं। RSMSSB Junior Instructor Old Papers fully solved are precious in terms of not only getting the complexity standard of the paper, but also to get you familiarised about the area in which questions are asked.
rsmssb junior instructor previous years question paper download solved old papers answer key solution jr. instructor rajasthan
Diploma candidates as well as BE, BCA even B.Sc candidates are eligible for the Junior Instructor posts in Raj RSMSSB. Therefore, to make sure the exam standard applies to all, syllabus or exam pattern has been formulated that way only by RSMSSB Rajasthan. You can download here the Rajasthan RSMSSB Junior Instructor Previous Question Paper fully solved and along with answer keys in Hindi and English from rsmssb.rajasthan.gov.in. Just go to the year wise links to get the file in your mobile or laptop for Kanishta Anudeshak recruitment test.

{Download} RSMSSB Rajasthan Junior Instructor Previous Year Question Paper – Free PDF

Right now, we were only able to get RSMSSB 2016 Question Papers. These papers for Culinary Arts, Retail Service and other subjects Junior Instructor posts is furnished below. Please click on the respective links to download it. You can take a print out of the RSMSSB Junior Instructor solved RSMSSB Junior Instructor Previous Question Paper and solve it to get prepared for the upcoming recruitment test.

RSMSSB Junior Instructor Old Question Paper – Year 2016 (Fully Solved) – Answer Key & Solution
Name of RSMSSB Junior Instructor Exam Old Question PaperDownload Link (PDF)RSMSSB Exam Date & YearAnswer Keys Set Wise / Solution
Jr Instructor Western Culinary ArtsClick here.21st September 2016Answer Key For JNR Instructor WESTERN CULINARY ART
Junior Instructor Food and Beverage ServicesClick here.21st September 2016Answer Key For JNR Instructor FOOD & BEVERAGE SERVICE
Jr. Instructor Hospitality Operation HouseClick here.21st September 2016Answer Key For JNR Instructor House Keeping (Hospitality Operation)
Retail Services JNR InstructorClick here.21st September 2016Answer Key For JNR Instructor Retail Service
JNR Instructor Hospitality Operations Front OfficeClick here.21st September 2016Answer Key For JNR Instructor Hospitality Operation Management
Junior Instructor Travel and Tourism ServicesClick here.21st September 2016Answer Key For JNR Instructor Travel & Tourism Services

RSMSSB Rajasthan recruits Junior Instructor for various posts like Electrician, mechanical diesel engineer, COPA, Welder, Mechanic etc for diploma, ITI, B.tech engineer for various subjects. The solved model question paper for the posts of RSMSSB Rajasthan has been given below which can be downloaded free from the link. We also have given the link of official website of RSMSSB from where the previous years / last 10 years RSMSSB Junior Instructor Previous Question Paper can be downloaded in PDF format if they upload it. For more, visit www.rsmssb.rajasthan.gov.in. The Rajasthan Subordinate and Ministerial Services Selection Board Junior Instructor posts Model Question Paper download link in PDF is given below.

Solved Model Question Paper Download RSMSSB Rajasthan Junior Instructor

1) The English Governor in the India who was expelled by the Aurangzeb was
a) Aungier
b) Sir John Child
c) Sir John Gayer
d) Sir Nicholas Waite
2) Which one of the following was the first fort constructed by the British in India?
a) Fort William
b) Fort St George
c) Fort St David
d) Fort St Angelo
3) The main English export from Bengal were
a) saltpeter
b) silk and cotton goods
c) Both ‘a’ and ‘b’
d) Indigo
4) Who built the Ibadatkhna at fetehpur sikri?
a) Akbar
b) Jahangir
c) Shahjahan
d) Aurangazeb
5) Which of the following musical instruments was not composite or Indo-Islamic in origin?
a) Sitar
b) Tabla
c) Sarangi
d) Shehnai
6) The largest religious system in the world in both geographical extent and number of adherents is
a) Christianity
b) Islam
c) Buddhism
d) Hinduism
7) Masai belong to
a) Gobi desert
b) Atacama desert
c) Tropical Africa
d) Sahara desert
8) South-west Asia is inhabited chiefly by
a) Caucasians
b) Mongoloids
c) Negroes
d) Red Indians
9) Which one of the following does not have a heavy water plant?
a) Narora
b) Sriharikota
c) Kakrapar
d) kota
10) Which one of the following languages is spoken highest in the world?
a) Arabic
b) Hindi
c) Spanish
d) Portuguese
11) The minimum forest cover to maintain balance in the plains is:
a) 25%
b) 33%
c) 40%
d) 50%
12)Which one of the following is the highest gravity dam:
a) Beas Dam
b) Nangal Dam
c) Bhakra Dam
d) Hirakud Dam
13) When was the first National Forest Policy issued by the Government of India?
a) 1940
b) 1942
c) 1952
d) 1999
14) The largest river of peninsular India is:
a) Narmada
b)Godavari
c) Mahanadi
d) Cauvery
15) Singhbhum is famous for:
a) Coal
b) Iron
c) Copper
d) Aluminium
16) Which one among the following administers the International Development Association?
a) UNDP
b) UNIDO
c) IFAD
d) IBRD
17) Which one of the following is not a member of ASEAN?
a) Cambodia
b) MLAYSIA
C)Singapore
d) South Korea

ANSWER Key / Solution / Solved Paper Download Link Free PDF – Kanistha Anudeshak

1)b 2) b 3)d 4) a 5) d 6) a 7) c 8) a 9) b 10) c 11) b 12) c 13) c 14) b 15) b 16) d 17) d.

RSMSSB JNR Instructor Study Materials – Model Question Papers Solved

Model Question Papers will act as supplements to the old question papers. However role of solving previous years question papers of RSMSSB Jr. Instructor along with model practice questions answers (MCQ) type following the syllabus is vast. This is very much important and vital for the aspirants who are currently trying to hit the bulls eye. Furthermore, to continue your preparation, we are suggesting and providing here free links to download mock test question papers and practice questions for RSMSSB Rajasthan Junior Instructor Recruitment Exam (Written test).
General Reasoning Questions.
Quantitative Aptitude MCQ.
Computer Knowledge Questions.
General Awareness MCQ.
English Language MCQ.
For Study materials of RSMSSB, visit – www.jobsandhan.com
Thank You

Leave a Comment

error: