RPSC 2nd Grade Teacher Previous Question Paper Download Old Papers

Looking for RPSC 2nd Grade Teacher Old Question Papers ? Here through this post Rajasthan Senior Teacher Previous Question Papers are available for download now in Hindi Language. In this post we have given Subject Wise link of Rajasthan PSC Grade II Senior teacher previous years question paper. To download the Last 5 years / 10 years old question papers in PDF format, you have to visit the link and then you need to save it to your hard disk. Also you may download and print it so that it will be a very convenient way to practice those RPSC 2nd Grade Teacher Previous Question Paper in Hindi Language or English Language.

RPSC Sr. Teacher Previous Years Question Paper – Download Old Papers Grade II Teacher

rpsc 2nd grade teacher old papers download rajasthan psc senior teacher previous years question paper download solved pdf in hindi english language
Rajasthan Public Service Commission conducts Senior Teacher posts exam almost every year. Therefore we should solve all the old question papers which have been asked upto now. RPSC 2nd Grade Teacher Previous Question Paper are same in TSP and Non TSP area. However, it will be different for the different subjects teacher post. Vacancy was earlier mentioned in the notification issued on www.rpsc.rajasthan.gov.in.

  • Sr. Teacher (Non-TSP) – 8162.
  • Sr Teacher (TSP) – 838.

Advertisement no 08/2020 and 09/2020 both invited application from Any Degree holder candidate for the posts of Senior teacher Grade II in the state o Rajasthan.

RPSC AEN Result 2020 Cut Off Marks Expected Rajasthan Assistant Engineer

RPSC 2nd Grade Teacher Old Question Paper Download

To Download the Solved Old Question Papers of Rajasthan PSC 2nd Grade Teacher, you can follow the below table –

Old Papers Download – year 2016

Senior Teacher Question paper – Urdu Language / Exam Date: 07.07.2017Click here 
Punjabi Language Sr. Teacher Old Paper DownloadClick here 
Social Science Question Paper Click here
English Click here
Sanskrit Teacher Click here
Mathematics Click here
Science Click here
Hindi Language Senior Teacher 01-07-2017 Click here
 GK and EDUCATIONAL PSYCHOLOGY (Group 2) Click here
 G.K. & EDUCATIONAL PSYCHOLOGY (Group 1) Click here

Previous Papers – Year 2015

Serial NoSubject NameDownload Link
1MathematicsClick here
2Urdu LanguageClick here.
3ScienceClick here.
4EnglishClick here.
5SanskritClick here.
6Hindi LanguageClick here.
7Social ScienceClick here.
8GK and Education PsychologyClick here.

Rajasthan 2nd Grade Teacher Question Paper – Year 2013

English LanguageClick here 
GujaratiClick here 
PUNJABI Click here
SANSKRIT Click here
MATHSClick here 
SCIENCE Click here
Social Science Click here
URDU Click here

Rajasthan Grade II Teacher Previous Years Question Paper – Year 2011

Hope the links have been able to solve your queries. Now you should download the old question papers and solve it. You can also find the Old Question papers along with answer keys or solution on the official website.

Importance of Old Question Paper for Rajasthan Senior Teacher Grade II

The Rajasthan Sr. teacher in Govt schools are recruited through competitive examination. Vacancy is quite higher and number of contestants are also on the higher side. Therefore the examination is generally very competitive compared to any other exam. Furthermore, you should check the RPSC 2nd Grade Teacher Previous Question Paper to get the complexity level and standard of the MCQ Questions asked in the Raj Sr Teacher exam 2020. Also do remember that solving these question papers in your preferred language (Hindi / English) will be helpful for the upcoming test.

Model Question Previous Years Paper Download for the Senior Teacher Grade II in RPSC

rpsc senior teacher previous years model question paper I download

We have provided Free Model Sample Question Paper in PDF format for the posts of RPSC Senior Teacher Grade II Paper I. The mock test paper is available to download from the link given below. The Question paper is on the basis of the previous years question paper. You can download subject wise solved RPSC 2nd Grade Teacher Previous Question Paper of Senior Teachers (with answers) from the official website of Rajasthan Public Service Commission or RPSC. The model question paper or free sample practice set (PDF) is fully solved that is given with answer key or solution.

Download RPSC Sr. Teacher Model Question Paper Solved PDF

1) Goa was captured by the Portuguese in
a) AD 1470 b) AD1510 C) ad 1570 D) ad 1610.
2) Who were the first to gold coin?
a) Indo Greeks b) Shakas c) Parthians d) Kushans.
3) Vande Mataram, the nationalist song, was a part of
a) Durgesh Nandini b) Saraswati Candra c) Grihadaha d) Anand Math.
4) India was invaded by Timur Lang in
a) 1335 b) 1385 c) 1389 d) 1398.
5) Who among the following had repealed the vernacular press Act?
a) Lord Lytton b) Lord Ripon c) Lord Dufferin d) Lord Lansdowne.
6) Smog is likely to occur:
a) Around valleys b) on calm, clear and cool nights c) near lakes d) near the industrial areas.
7) The Nokrek Biosphere Research Reserve is located in
a) Arunachal Pradesh b) Assam c) Sikkim d) Meghalaya.
8) Which of the following is a metamorphic rock?
a) Slate b) Sandstone c) Shale d) Limestone.
9) The minimum land area recommended for forest cover to maintain proper ecological balance in india is
a) 25% b) 33% c) 43% d) 53%.
10) The hottest planet is
a) Mercury b) venus c) Jupiter d) Saturn.
11) Swarn Jayanti Gram Swarozgar Yojana came into being in
a) April 1995 b) April 1997 c) April 1999 d) July 2001.
12) SEBI is a
a) Constitutional b) advisory body c) statutory body d) non-statutory body.
13) Rolling plan was designed for the period
a) 1978-83 b) 1980-85 c) 1985-90 d) 1974-97.
14) During which plan did prices show a decline?
a) First b) third c) fifth d) none.
15) State land reform is under which part of the constitution?
a) 7th schedule b) 8th schedule c) 9th schedule d) 10th schedule.
16) The concurrent list contains
a) 42 subjects b) 47 subjects c) 38 subjects d) 40 subjects.
17) The union list contains
a) 47 subjects b) 97 subjects c) 63 subjects d) 92 subjects.
18) The lok sabha is called in session for least how many times in a year?
a) Twice b) once c) Thrice d) four times.
19) Which of the following did India acquire from France?
a) Yanam b) Mahe c) Karaikal d) all these.
20) The powers of the Election commission are given in which of the following Articles of the constitution?
a) 286 b) 356 c) 324 d) 382.
21) The tropic of cancer does not pass through
a) Odisha b) Tripura c) Chhattisgarh d) Rajasthan.
22) Which of the following plants is referred to as a living fossil?
a) Ephedra b) Cycas c) Ginkgo d) Adiantum
23) Which one of the following is not a mixture?
a) Air b) ,Mercury c) milk d) Cement.
24) Hormone was discovered by
a) Funk b) Starling c) Addison d) Banting.
25) The most advance evolutionary inflorescent is found in
a) Dahlia b) Calotropis c) Salvia d) Yucca.

Download RPSC Sr. Teacher Sample Paper Answers:

1)b 2) a 3) d 4) d 5) b 6) d 7) b 8) a 9) b 10) b 11) c 12) c 13) a 14) a 15) c 16) b 17) b 18) c 19) d 20) c 21) a 22) c 23) b 24) b 25) a.

Download RPSC Senior Teacher Previous years question paper

This sample paper provides the insights of question paper that may come in the Senior Teacher Paper I Exam. If you want to download the official answer key and solved RPSC 2nd Grade Teacher Previous Question Paper, please download it from the official website of RPSC.
For more study materials, free mock question, sample papers, log on to www.jobsandhan.com.

Leave a Comment

error: