JobSandhan.com

Latest Govt Job Notification Sarkari Naukri Employment News 2017

WBGDRB Model Question Paper Previous Years Group D Posts

Solved Model Question Paper WB Gr D posts WBGDRB Download Free PDF Old Papers Study Materials Book List in Bengali

West Bengal Group D posts written exam model question answer paper is given below. The solved model question paper, practice test set can be downloaded free in PDF format from the link given below. The sample paper for WBGDRB written test contains objective type multiple choice questions (MCQ) from the exam pattern as mentioned by the West Bengal Gr D recruitment board. The previous years West Bengal Group D question paper (fully solved) may be downloaded from the official website link given here. Study materials and recommended books in Bengali / English Language for WBGDRB posts can also be discussed here. We have also given the link where practice sample set of MCQ questions for West Bengal WB group D posts can be found for general studies papers. The WB Gr D Old papers are very important if you are preparing for the written test. You can download the written test paper completely free of cost. The last years papers need to be practised thoroughly for any exam. The answer keys of the model practice set/ mock test sample paper are also given below. The question paper contains objective questions from General Studies from which 40 questions will come in the written test. 10 MCQ will come from Language paper (Bengali/ Hindi/ Nepali/ Urdu) and 35 questions will come from elementary mathematics. All the questions of WBGDRB West Bengal Group D posts written test will be of class VIII level.

WBGDRB Question Paper Group D:

1 General Knowledge Questions
2 Indian Geography Questions
3 History MCQ Model Paper
4 Physics MCQ Model Set
5 Chemistry Sample Set
6 Life Science Practice Paper

WBGDRB New Old Syllabus Study Materials:

Subject wise Study Materials and Important MCQ Questions are given below.

WBGDRB General Studies Question Paper MCQ Study Materials:
Mathematics Practice Questions for WBGDRB Gr D posts:
  • Elementary mathematics MCQ Objective questions will come from Class 8 level. Practice some quantitative aptitude/ reasoning questions from here. new

Download WBGDRB Group D Model Question Paper Set:

Download Fully Solved Model Question Paper PDF file format for WBGDRB Group D posts Click here. new

Download Part 2 – WBGDRB Model Question Paper Set. new

WBGDRB Gr D Posts Solved Model Question Answer Paper Written Test:

1) In which state is the Guru Shikhar Peak located?
a) Rajasthan
b) Gujarat
c) Madhya Pradesh
d) Maharashtra

2) Kanchipuram is in which of the following state?
a) Kerala
b) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
d) Karnataka

3) The Great Bath of the Indus Valley Civilization was discovered in
a) Harappa,
b) Lothal,
c) Mohenjodaro,
d) Ropar.

4) The last of the 24th Jain Tirthankar was
a) Parsvanath,
b) Mahavirra,
c) Dishabha,
d) Arichtauemi.

5) Aviation fuel for jet aero-planes consists of purified
a) Petrol,
b) Kerosene,
c) Gasoline,
d) Diesel.

6) The length of India’s coastline is about
a) 5900 km,
b) 6100km,
c) 7000 km,
d) 7500 km.

7) The most important competition to the Indian jute industry is
a) China,
b) Bangladesh,
c) Nepal,
d) Japan.

8) Kunwar Singh led the revolt of 1857 in-
a) Punjab,
b) Bengal,
c) Bihar,
d) Maharashtra.

9) The mad-cow disease in cattle’s is caused by
a) Virus
b) Bacteria
c) Protozoa
d) Prions

10) Which of the following Mahatma Gandhi series of currency notes issued by the RBI has a drawing of the ‘Parliament House’ depicted on it?
a) Rs 500,
b) Rs 100,
c) Rs 50,
d) Rs.10.

Solution / Answer Keys for WBGDRB Group D posts Free:

1) a,

2) c,

3) c,

4) b,

5) c,

6) d,

7) b,

8) c,

9) d,

10) c.

wbgdrb wb group d previous years solved model question paper download pdf practice set answer key fully free gr book list study material

Book List for WBGDRB Group D Posts:

Scheme for the WBGDRB Group D ( gr d) posts are already given. Books which contains questions from General Studies and GK questions from Class VIII syllabus is to be followed. Elementary mathematics need to be practised for class VII – VIII. One should follow the mathematics, history, geography, physical science and life science book of class 5, 6, 7 and 8 strictly. For practising MCQ Questions buy a good quality book from market which strictly follow the prescribed syllabus. Don’t waste your time studying out of syllabus question. MCQ Study Materials are given below. You can practice the model question papers for the WBGDRB Group D posts (Gr d) written test –

Download Previous Years Question Papers WB Group D Posts:

Old question papers for West Bengal Gr D posts (last 10 years / 5 years) may be downloaded in PDF format from the official website of WBGDRB. Link for PDF file download is given below. Group D posts will be recruited for the first time in West Bengal through the newly constituted board WBGDRB.

Other Model Practice Paper Set Download for WBGDRB Gr D posts 2017:

As the exam is expected to be held on 2017 in various centers in West Bengal, candidates are preparing for the exam and are in search for other detailed full length practice set, model question paper for Group D posts. Recommended books are to be practised for the general knowledge question paper. Buy some standard books from market which is class 8 basis. You may also see the detailed syllabus for WBGDRB written test.

Download old papers for WBGDRB Group D posts– Click here.

59 Comments

Add a Comment
    1. Group d is a verry wonderful jobs its life

  1. Sir
    Hindi me vi aayega na

    1. kokol shrivastava

      Jaroor

  2. Date ta change hoyeche

  3. sir
    hindi me question aayega na kyoki hum other state ke hai

  4. Gagana beharipradhan

    English me ayega na question paper

    1. English and Bengali me aayega.

      1. 85 numbar qustion hoba?

        1. Suaman Mukherjee

          Hmm

  5. Bihar state ka admit card kab ayega

    1. Aa gya hai Bihar state ka admit card,

      1. sonisunil kanhaiyaprasad

        hello medam mera rajistared number kho gaya hi aur me exam dena chahta hu pls kuchh kijiye app jisase me apna addmitt card nikal saku

  6. Admit card aa gaya hai

  7. sir , sothik date ta kobe ??

  8. sir question paper ka languge kya hoga hindi me ya english me kyu ki hum bihar state ke hai
    fast rply

  9. Interview usi din hoga kya

    1. Nehi, pehle result hoga written ka, then shortlist krne k baad interview hoga

  10. questihu paper hindi me bhi rhega kyonki mai other state ka hu

  11. Bangala language se bhi questions hoga kya sir

    1. Language paper depend krta h which language you have chosen among Hindi / Urdu / Bengali

  12. paper hindi m aavego ya fhir english m please replay

    1. English and Bengali except language paper.

  13. Ashutosh Kr Sah

    hindi me gramer se qution rhega Kya

  14. In signature few part to cut in admit card. Now what will i do?

  15. Vikash Kumar roy

    Agr application no kho Gaya ya NHI mil Raha ho to kaise admit nikalu

  16. Vikash Kumar roy

    Mera application no kho Gaya h kya karu

  17. What is the hindi Grammer syllabus

  18. Sare questions objective honge kya?

    1. yes only objective mcq type questions will be asked.

  19. Wbgdrb examination date change?

  20. Exam ka date and time kab hai

  21. wbgdrb admit card

  22. Reasoning se v question hoga kya agar Ha to kitne number ka

  23. Paper 1 mai qualify hone k liye kitne marks jaruri hona chahiye

  24. Exam ka pepper hindi me rahe ga ki nahi. ..answer fast please

      1. Pura Qestions English me rahega please answer……..।।…..
        .।…….।.

  25. Question paper Hindi me ayenge ki nahi koynki hum other state ka hai

      1. Sir Hindi me Kya puchega

        1. hindi ka syllabus diya hua hai already. download kar lijiye.

  26. Sir Hindi me Kya puchega

  27. Sir bangal group d ka paper kis language me rahega

    1. English and Bengali Language.

  28. questions kis language me rhega madam h

  29. jane se tokoi faida nai h hmlog k liye

  30. Mithlesh Kumar Singh

    Sir hamlog kahate hai Ki ham bhartiye hai or sambidhan sab logo ke liye saman hai but jo hamar rasrtra bhasha hai usme question Arish na kar apne chhetriye bhasha or international language par dhayan Diya ja raha hai or national language ko Anadar kiya ja raha. Hai plz ham aap se ehi puchhana chahate hai Ki sambidhan ke kish anuched me apane bhasha ko anadar karne ko likha Gaya hai plz reply sir

  31. Mam qustion hindi mei rehega ya fir english mei…plz rply….

  32. Urdu ka syllabus kya hai?

  33. Sir exam offline hai ya online?

  34. Best of luck all of you my dear frends

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JobSandhan.com © 2017        Home     About Us     Sitemap     Disclaimer     Privacy Policy     Contact us