Sample Question of BSF ASI RM HC RO Download Model Paper PDF

Free download Model questions & answer for BSF ASI HC sample papers / MCQ Mock Practice Test

BSF ASI HC test is conducted every year for recruitment in the RM and RO posts where diploma and 12th pass candidates will be recruited. Question comes in two patterns that is – Objective type paper (MCQ) and Descriptive paper. For ranking good in the exam one must practice more and more sample questions and answers. In this point, our mock / model practice test paper for BSF asi hc comes in handy position. You can download the Model question paper from below link. This is only part I, next part will be uploaded very shortly. Meanwhile you can check the last 10 years and download previous years question paper (solved / with answer) from the official website of BSF which is www.bsf.nic.in.
bsf asi rm hc ro model sample question paper download

BSF ASI RM HC RO Syllabus

PaperSubjectMarks
Paper IChemistry40
Paper IIPhysics80
Paper IIIEnglish and GK40
Paper IVMathematics40
Total Marks200

Chemistry

  • General Organic Chemistry
  • Carboxylic Acids
  • Environmental Chemistry
  • Biomolecules
  • Hydrocarbons
  • Alcohols
  • Haloalkanes
  • Thermodynamics
  • Aldehydes
  • Phenols
  • Ketones
  • Molecular Structure
  • Chemical Bonding
  • General Chemistry
  • Structure of Atom
  • Electrochemistry
  • Periodicity
  • Classification of Elements
  • Ethers
  • Amines
  • Chemistry in Everyday Life
  • Solid State
  • Solutions
  • Redox Reactions
  • Chemical Kinetics
  • States of Matter
  • Equilibrium
  • Surface Chemistry
  • Coordination Compounds
  • P, D, F Block Elements
  • Hydrogen
  • D Block Elements
  • Alkali and Alkaline earth metals (S Block)
  • Haloarenes
  • Processes of Isolation of Elements

Physics

  • Electronics
  • Molecular Physics
  • Condensed Matter Physics
  • Thermodynamics
  • Relativity
  • Atomic
  • Quantum Theory and its Applications
  • Classical Mechanics
  • Experimental Physics
  • Electromagnetic Theory
  • Statistical Mechanics
  • Nuclear and Particle Physics
  • Mathematical Methods

English

  • Spelling Test
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Synonyms
  • Sentence Arrangement
  • Transformation
  • Passage Completion
  • Antonyms
  • Fill in the blanks
  • Spotting Errors
  • Substitutes
  • Para Completion
  • Joining Sentences
  • Idioms and Phrases
  • Active and Passive Voice
  • Completion
  • Sentence Improvement
  • Substitution
  • Sentence
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Prepositions

General Knowledge

  • Terms
  • Authors
  • Geo-political Current affairs
  • Current affairs related to Defense
  • Rivers
  • Religion
  • National Independence movement
  • Flower
  • Defence
  • Culture
  • Religion
  • Languages
  • Capitals
  • Dance
  • Awards
  • Currencies
  • Bird
  • Animal
  • Mountains
  • Ports
  • Freedom Movement
  • Championships
  • Winners
  • History
  • Anthem
  • Common Names
  • Full forms
  • Soil
  • Dance
  • Heritage and Arts
  • Diseases and Nutrition
  • Wars and
  • Neighbours
  • Inland Harbours
  • Number of Players
  • Culture
  • Abbreviations
  • Discoveries
  • Current Affairs
  • Important National Facts
  • Heritage and Arts
  • Song
  • Flag
  • Monuments
  • Personalities

Mathematics

  • Statistics
  • Complex Numbers
  • Quadratic Equations
  • Differentiation
  • Introduction to Three Dimensional Geometry
  • Probability Function
  • Circles
  • Straight Lines
  • Applications of Derivatives
  • Indefinite Integrals Binomial Theorem
  • Matrices
  • Trigonometry
  • Cartesian System of Rectangular Coordinates
  • Determinants
  • Vectors
  • Limits and Continuity
  • Definite Integrals
  • Exponential and Logarithmic Series
  • Sets and Set Theory
  • Relations and Functions
  • Logarithms
  • Sequences and Series
  • Conic Sections
  • Permutations and Combinations

Click to see – Exam Pattern BSF ASI (RM) HC (RO) Syllabus.

Part wise model / mock questions are given below
Physics Question Paper –
1) Among the following which light ray has the highest frequency?
a) Cosmic Rays,
b) X Rays,
c) Radio waves,
d) Microwaves,
ans – a).

Click to see – BSF ASI (RM) HC (RO) Cut Off Marks 2020 Screening Test Expected.

2) If resistance of a material increases with temperature, then it is a –
a) Insulator,
b) Semiconductor,
c) Metal,
d) None of the above.
Ans – c).
3) For which of the following purposes a diode is used?
a) Modulation,
b) Detection,
c) Rectification,
d) Amplification.
Ans – c.
4) Curie is a limit of
a) Half – life,
b) Intensity of Gamma Rays,
c) Radioactivity,
d) Energy.
Ans – c.
5) All the magnetic materials lose their magnetic properties when –
a) dipped in water,
b) dipped in oil,
c) brought near a piece of iron,
d) strongly heated.
Ans – d.
Chemistry Question Paper –
1) Carbon decomposes potassium carbonate into –
a) C,
b) KCN,
c) O,
d) K.
ans – d.
2) In which among the following molecules is the distance between two adjacent carbon atoms largest –
a) Benzene,
b) Ethane,
c) Ethylene,
d) Ethyene.

Click to see – BSF ASI (RM) HC (RO) Answer Key Download 2020 Solved Paper PDF.

Ans – b.
3) The gas present in both the natural gas and bio gas is –
a) Methane,
b) Hydrogen,
c) Carbon Monoxide,
d) Butane,
ans – a.
4) an extremely hot copper wire reacts with steam to give –
a) CuO,
b) Cu2O2,
c) Cu2O,
d) CuO
Ans – a.
5) Water gas is a mixture of –
a) CH4 + CO,
b) CO + N2,
c) CO + H2,
d) CO + O2.
Ans – b.
GK Question Paper –
1) The head office of the Asian development bank is located in –
a) Jakarta,
b) Manila,
c) Nairobi,
d) Delhi.
Ans – b.
2) National Development Council (NDC) was constituted on –
a) May 2, 1952,
b) August 6, 1952,
c) July 6, 1952,
d) September 2, 1952.
Ans – b).
3) The president dwelt ______ the problems facing the country?
a) on,
b) for,
c) with,
d) as.
Ans – a.
4) To face the music means –
a) to be greeted regularly,
b) to be offered warm hospitality,
c) to enjoy a musical program,
d) to bear the consequences.
Ans – d.
5) Omnipresent means one who –
a) knows everything,
b) is present everywhere,
c) loves God,
d) is intelligent.
Ans – b.
For part 2 of the sample question paper set please stay connected with us. We will publish the second part very soon.
For more Sample questions / model paper / mock tests and other study materials – Log on to www.jobsandhan.com

BEST OF LUCK!!

Leave a Comment

error: