Latest Govt Job Notification Sarkari Naukri Employment News 2018

RBI Grade B Officer Phase 1 Model Question Paper Download Sample Set

RBI Grade B Phase 1 model question paper download sample set Screening Test Preliminary Exam

General Awareness:

1) Which of the following organization is the oldest ?

a) IMF

b) WHO

c) ILO

d) FAO

View Answer

2) The Gandhara Art flourished during the period of

a) Guptas


c) Satavahanas

d) Kushans

View Answer

3) What was the name given to India’s first lunar mission ?

a) Vikram- I

b) Kalpana- II

c) Chandrayaan- I

d) Insat- V

View Answer

4) The book ‘The Audacity of Hope has been written by

a) Nayantara Sehgal

b) Aravind Adiga

c)Vikram Seth

d) Barack Obama

View Answer

5) Yak is found in—

a) Central Asia

b) Alps

c) Andes


ANS: a

6) A noise level of 100 decibel would correspond to

a) Just audible sound

b) Ordinary conversation

c) Sound from a noisy street

d) Noise from a machine shop

View Answer

7) Salim Ali was an eminent

a) Urdu poet

b) Ornithologist

c) Ghazal singer

d) None of the above

View Answer

8) Who was the first Indian top reach Antarctica?

a) Rakesh Sharma

b) G.S Sirohi

c) B.K.Dutta

d) K. Karuna Nautial

View Answer

9) Which one of the following sites is famous for prehistoric paintings?

a) Bagh

b) Ajanta

c) Bhimbetka

d) Amrawati

View Answer

10) Which one of the following is a direct tax ?

a) Entertainment tax

b) Estate duty

c) Excise duty

d) Sales tax

View Answer

11) Which of the following is not a fertiliser product?
a) Di-ammonium Phosphate
b) Calcium Carbonate
c) Nitrogen phosphorous potassium complexes
d) Urea

Ans: b

12) Which spacecraft was the first to land on the Moon?
a) Apollo 10
b) Apollo 11
c) Apollo 13
d) Sputnik

Ans: b

13) Why are water droplets spherical?
a.) A sphere has smallest surface area for a given volume.
b.) To assume the largest surface area for the given volume.
c.) Intermolecular forces being very strong in water.
d.) Intermolecular forces being very weak in water.
ans: a

14) The Rural Landless Employment Guarantee Programme (RLEGP) is an extension of:

(a) Integrated Rural Development Programme (IRDP)

(b) National Rural Employment Programme (NREP)

(c) Training of Rural Youth for Self Employment (TRYSEM)

(d) Minimum Needs Programme (MNP)

Ans: (b)

15) In India, the service tax was first introduced in the year:

(a) 1998

(b) 1996

(c) 1994

(d) 1992

Ans: (c)

Numerical Ability:

16) 8 men can dig a pit in 20 days. If a man works half as much again as a boy, then 4 men and 9 boys can dig a similar pit in

a) 10 days

b) 12 days

c) 15 days

d) 16 days

View Answer

17) sin2 200 + sin2 700 – tan2 450 =?


b) 2

c) 1

d) ½

View Answer

18) A rectangle measures 8 cm on length. Its diagonal measures 10 cm. What is the perimeter of the rectangle ?

a) 36 cm

b) 38 cm

c) 28 cm

d) 18 cm

View Answer

19) The simple interest on a sum for 5 yr is one-fourth of the sum. The rate of interest per annum is

a) 5%

b) 6%

c) 4%

d) 8%

View Answer

20) The ratio between two numbers is 3 : 4. If each number is increased by 6, then ratio becomes 4 : 5. The difference between the numbers is

a) 1

b) 3

c) 6

d) 8

View Answer

21) The product of two coprimes is 117.Their LCM should be


b) 117

c) equal to their HCF

d) Can’t be determined

View Answer

22) A man rows a boat 18 km in 4 h downstream and  returns upstream in 12 h. the speed of the stream (in km/h) is

a) 1

b) 1.5

c) 2

d) 1.75

View Answer

23) The height of a right circular cone is 84 cm and its base radius is 3.5. its volume is

a) 3234 cm3

b) 1078 cm3

c) 2156 cm3

d) 2496 cm3

View Answer

24) Expenditure on rent on rent is more than is more than that on miscellaneous purpose by

a) 62.5%

b) 75%

c) 25 1/3 %

d) 42 6/7 %

View Answer

25) Cos 00 is equal to

a) 0

b) 1

c) Not defined

d) None of these


View Answer

26) Michael Bolton has $90,000 with him. He purchases a car, a laptop and a flat for $15,000,

$13,000 and $35,000 respectively and puts the remaining money in a bank deposit that pays

compound interest @15% per annum. After 2 years, he sells off the three items at 80% of their

original price and also withdraws his entire money from the bank by closing the account. What is

the total change in his asset?

(a) –4.5%

(b) +3.5%

(c) –4.32%

(d) +5.5%

View Answer

27) In seven given numbers, the average of first four numbers is 4 and that of last four numbers is also 4. If the average of these seven numbers is 3, the fourth number is

a) 3

b) 4

c) 7

d) 11

View Answer

29) GDC is (x2 – 4) and (x2 +x – 6) is

a) (x + 2)

b) (x – 2)

c) (x2 – 2)

d) (x2 + 2)

View Answer

30) Find the LCM of (2s x 3 x 52 x 7) (24 x 32 x 5 x 72 x 11) and (2 x 3s x 54)

(a) 24 x 33 x 54

(b) 2 x3x7 x5x11

(c) 24x33x54x72x11

(d) 24 x 34 x 54 x 7

Ans: c

Directions: Choose the correct alternative from the given one that will complete the series.


a) SOW

b) LMN


d) SOV

View Answer

Directions: Find the odd number/word/letters/number pair from the given alternatives.

32) a) 272

b) 210

c) 240

d) 304

View Answer

33) Find the wrong number in the given series.



b) 24



View Answer

34) A boy rode his bicycle northwards, then turned left and rode one km and again turned left and rode 2 km. He found himself exactly one km west of his starting point. How far did he ride northwards initially?

a) 1km

b) 2km

c) 3 km

d) 5 km

View Answer

35) Q’s mother is sister of P and daughter of M.S is daughter of P and sister of T. How is M related to T?

a) Grandmother

b) Father

c) Grandfather

d) Grandfather or Grandmother

View Answer

36) Pointing to a woman in a photograph, a man says, “She is the mother of my daughter-in-law’s husband’s only sister.” How is the woman related to the man?

a) wife

b) mother

c) sister

d) daughter

e) sister-in-law

View Answer

Directions: In the following questions same equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis, find out correct answer for unsolved equation.

37) 5x6x4x=456,3x6x5=536,4x8x7=?

a) 748

b) 478

c) 847

d) 784

View Answer

Directions:  Select the missing number from the given responses.

38) a) 64

b) 60

c) 52

d) 54

View Answer


a) PHV

b) PIV

c) PJW

d) PKX

View Answer

40) If RIVER=72 then LAND=?

a) 30

b) 29

c) 31

d) 28

View Answer


Directions: The following sentences consist of a word or a phrase which is written in bold letters. Each of them is followed by four words or phrases. Select the word or the phrase which is closest to the opposite in meaning of the bold word or phrase.

41) A character without a blemish is a virtue of a leader.

a) stigma

b) adornment

c) strength

d) blot

View Answer

42) The judge thought that the offence was deliberate.

a) negligible

b) casual

c) unintentional

d) legitimate

View Answer

Directions: Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.

43) The health minister ______ the need to make the laparoscopic surgery available to the common people and  _____ it’s reach.

a) underscored, widen

b) stressed, larger

c) spotted, extend

View Answer

Directions: four alternatives a,b,c and d given under each sentence, you are required to select most suitable alternative to fill in the blank/blanks in the sentence to make it meaningful.

44) Oh! Such a pretty girl. Whom has she ……?

a) taken after

b) took after

c) taken by

d) took by

View Answer

45) a)  He is vain as though he were a millionaire.

b) She acted as if her mother asked her to do.

c) She carried the child carefully lest it should not fall.

d) I don’t relish the food whose taste is sour.

View Answer

46) a) I hope you will excuse my leaving early.

b) I hope you will excuse me leaving early.

c) I hope you will excuse mine leaving early.

d) I hope you will excuse leaving early.

View Answer

Directions: In each of the following questions, choose the correctly spelt word.

47) a) Dairy

b) Dafodil

c) Dainty

d) Damage

View Answer

48) We know where it begins (a)/ but we don’t know (b)/ that where it ends.(c)/ No error (d)

View Answer

49)  I am quite certain (a)/ that the lady is not only greedy (b)/ but miserly (c)/ No error (d)

View Answer

Directions: in the following sentences a word or phrase is written in bold. For each bold part four words/phrases are listed below each sentence. Choose the word nearest in meaning to bold part.

50) Our fates seemed intertwined.

a) complicated

b) destined

c) complex

d) linked

View Answer

For more information regarding the recruitment of RBI Grade B Officer – visit official website.

[fbcomments] © 2018        Home     About Us     Sitemap     Disclaimer     Privacy Policy     Contact us