JobSandhan.com

Latest Govt Job Notification Sarkari Naukri Employment News 2018

Chandigarh General Knowledge GK MCQ Questions Answers

Chandigarh General Knowledge GK MCQ Questions Answers

Chandigarh general knowledge – GK MCQ Questions Answers Download PDF

1) This City of contrasts, Chandigarh, was ideated by________________.

a) Mahatma Gandhi

b) Lal Bahadur Shastri

c) Indra Gandhi

d) Pt. Jawaharlal Nehru

ans: c

2) The official language of Chandigarh is________________.

a) English

b) Bengakli

c) Hindi

d) Punjabi

ans: c

3) Chandigarh Mango festival is celebrated in.

a)June

b) August

c) November

d) December
   Ans- June.

4) When was Chandigarh established?
a)1 November 1966.

b) 3 October 1966.

c) 5 November 1966.

d) 5 October

ans: a

5) __________________is a structure built in Chandigarh by legendary architect, Le Corbusier.

  a)  Right Hand Monument

b)Left Hand Monument

c)Close Hand Monument

d) Open Hand Monument

ANS: D

6) Teej festival is the festival of monsoons, celebrated in____.

a) April

b) June

c) August

d) December
Ans- August.

7) Chandigarh was designed by the French (born Swiss) architect and urban planner, ___________ in 1950.

a) Le Chesimard

b) Le Hamilton

c) Le Bryan

d) Le Corbusier

ANS:D

8) Chandigarh is a city & union territory in India that serves as the capital of two states,__________.

a) Haryana and Gujarat

b) Haryana and Himachal Pradesh

c) Haryana and Rajasthan

d) Haryana and Punjab

ans: d

9) Festivals of the garden are celebrated in the month of____.

a) January

b) April

c) February

d) July
Ans- February.

10) _________________, former Indian cricketer was born in Chandigarh.

a) Jeev Milkha Singh

b) Kapil Dev

c) Kumar Shri Ranjitsinhji

d) Anil Kumble

ANS: B

11) Baisakhi festival is celebrated in the month of

a) January

b) March

c) April

d) June
Ans- April.

12) Chandigarh is located near the foothills of the___________range of the Himalayas in northwest India.

a) Himachal

b) Shivalik

c) Punjab

d) Chandigarh

ans: b

13) ___________in Chandigarh is an artificial lake at the foothills of the Himalayas.

a) Pichola Lake

b) Sukhna Lake

c) Salim Ali Lake

d) Rangsagar Lake

ANS:B

14) In which year Chandigarh declared as the first smoke-free city of India.

a) 2002

b) 2004

c) 2007

d) 2010

ans: c

15) _________ is a botanical garden located in Chandigarh created in 1967.

a) Indra Rose Garden

b) Zakir Hussain Rose Garden

c) Shivaji Rose Garden

d) Milkha Singh Rose Garden

ans: b

16) Area rank of the state_____.

a) 33rd

b) 34th

c) 38th

d) 44th
Ans- 34th.

[fbcomments]
JobSandhan.com © 2018        Home     About Us     Sitemap     Disclaimer     Privacy Policy     Contact us