Assam Forest Guard Previous Years Model Question Paper Download

Model Previous Year Question Paper for Assam Forest Guard Assistant Written Exam

Assam Forest Department conducts written exam for recruitment of Forest Guard and Junior assistants periodically. We have given the solved model question paper for the written exam fully solved. The model question paper can be downloaded in PDF format. We have also given the link on which the Assam Forest Guard Previous Years Model Question Paper may be downloaded. Old question papers / last 10 / 5 years paper are very important if you are preparing for the forest guard and Junior Assistant written exam. Answer keys / explanations have also been given. These practice model sample paper contains set of some questions.
Download Assam Forest Guard Fully Solved Model Question Paper DownloadClick here.

Download Solved Model Question Paper Assam Forest Guard Assistant Written Exam:

1) The most common animal figure found at all the Harappan sites is
(a) unihorn bull
(b) cow
(c) bull
(d) tiger
Ans: (a)
2) The Eight-fold path was enunciated by
(a) The Buddha
(b) Mahavira
(c) Nehru
(d) Mahatma Gandhi
Ans: (a)
assam forest guard previous years question paper solved model download pdf department written exam test
3) In 1930, Mahatma Gandhi started the Civil Disobedience
Movement from
(a) Wardha
(b) Sevagram
(c) Sabarmati
(d) Dandi
Ans: (c)
4) The first Swarajist Conference was held at
(a) Ahmedabad
(b) Allahabad
(c) Madras
(d) Bardoli
Ans: (b)
5) On account of his differences with Gandhiji, Sub has Bose resigned the President ship of the Congress (April 1939) and organised a new party called
(a) Congress Socialist Party
(b) Azad Hind Fauz
(c) Congress Liberal party
(d) Forward Block
Ans: (d)
6) Who was the first Deputy Chairman of Planning Commission of India?
(a) Shri Jawaharlal Nehru
(b) Dr.Rajendra Prasad
(c) Shri V.T.Krishnamachari
(d) Shri C.Rajagopalachari
Ans: (c)
7) A “closed economy” is an economy in which?
(a) the money supply is fully controlled
(b) deficit financing takes place
(c) only exports take place
(d) neither exports nor imports take place
Ans: (d)
8) Among the reasons for disguised unemployment in the rural areas is :
(a) choice of a heavy industry model for economic development
(b) low levels of technological development in the country
(c) heavy pressure of population along with slow implementation of land reforms
(d) high illiteracy rate
Ans: (b)
9) Which of the following describes India as a Secular State?
(a) Fundamental Rights
(b) Ninth Schedule
(c) Directive Principles
(d) Preamble to the Constitution
Ans: (d)
10) Fundamental Freedoms under Article 19 are suspended during emergency caused by:
(a) war or external aggression
(b) failure of constitutional machinery of a State
(c) internal armed rebellion
(d) financial crisis
Ans: (a)
11) Under which Article of the Constitution is the President’s rule promulgated on any State in India?
(a) 356
(b) 352
(c) 360
(d) 370
Ans: (a)
12) The mountain range which stretches from Gujarat in west to Delhi in the north is the:
(a) Aravallis
(b) Vindhyas
(c) Satpuras
(d) Kaimur range
Ans: (a)
13) The highest peak of the Himalayas in India is in :
(a) Uttar Pradesh
(b) Kashmir
(c) Sikkim
(d) Himachal Pradesh
Ans: (c)
14) By what name is the Ganga known in Bangladesh?
(a) Padma
(b) Bhagirathi
(c) Rupnarayan
(d) Nubra
Ans: (a)
15) Under which climatic conditions do the laterite soils develop ?
(a) Wet tropical Climate
(b) Hot and dry Climate
(c) Cold temperature Climate
(d) Mediterranean type of Climate
Ans: (a)
16) Which one of the following is the correct sequence of crop rotation with a view to increasing soil fertility?
(a) Wheat, Potato, Barley, Pea
(b) Potato, Wheat, Pea, Barley
(c) Barley, Pea, Wheat, Potato
(d) Pea, Barley, Wheat, Potato
Ans: (c)

Download Previous Years Question Paper:

Last years Assam Forest Guard Previous Years Model Question Paper fully solved may be downloaded from the official website when the recruiter uploads it in PDF format. Link is given below.
Old Question Papers Assam Forest Guard and Junior Assistant may be found on this link of official website – Click here
Below are some important material given to the study material-

  1. English
  2. General Knowledge
  3. Arithmetic

Thank You

8 thoughts on “Assam Forest Guard Previous Years Model Question Paper Download”

  1. Please send last year question paper & solved paper of Jr. Assistance (Divisional Level).
    Would be thankful.
    With Regards

Leave a Comment

error: Content is protected !!