OSSC JA JC Previous Years Question Download Model Paper Prelims

JobSandhan.com

Latest Govt Job Notification Sarkari Naukri Employment News 2017

OSSC JA JC Previous Years Question Download Model Paper Prelims

Junior Clerk Assistant Preliminary Exam Model Question Solved Paper Download PDF OSSC

Odisha Staff Selection Commission (OSSC) Jr Assistant Clerk Preliminary Exam Model Practice Paper is given here. The solved practice model question paper set with answer key can be downloaded in PDF format. You can also download previous years question paper from the official website of OSSC. JAHO JC will be recruited for which very recently a notification has been published in 2016- 2017. Previous years old question papers fully solved / with answer keys can be found on the official portal. Preliminary examination for OSSC JA JC recruitment question papers contains MCQ or objective type question papers from general awareness. OMR sheet will be provided for answering the question paper. For official website, visit Odisha SSC website which is – www.ossc.gov.in. Last 10 years questions paper are very important and need to be practiced frequently.

OSSC Jr Asst JC JAHO Solved Model Question Paper Download Free PDF:

1) Rock cut architecture in Harappan culture context has been found at—
a) Kalibangan
b) Dholavira
c) Kotdiji
d) Amiri

2) The greatest conqueror among the Gupta rulers was
(a) Samudragupta
(b) Chandragupta II
(c) Kumargupta
(d) Skandagupta

3) Who was the first Portuguese Viceroy in India?
a) Diaz
b) Vasco da Gama
c) Francisco de Almeida
d)Albuquerque

4) The first Persian ruler who occupied part of Indian Territory was
(a) Cyrus
(b) Cambyses
(c) Darius
(d) Xerxes

5) This Vedic God was ‘a breaker of the forts’ and also a ‘war god’
(a) Indra
(b) Yama
(c) Marut
(d) Varuna
6) Which one of the following states has lowest number of elected members in the Rajya Sabha?
a)Jharkhand
b) Chhattisgarh
c) Jammu and Kashmir
d) Himachal Pradesh
7) Which of the following is correct regarding the Indian Constitution?
(a) It is completely based on British Constitution
(b) It is made only on the basis of Government of India Act, 1935
(c) It is a mixture of several Constitutions
(d) It is original
8) Who is the custodian of Indian Constitution?
a) President
b) Parliament
c) Council of Ministers
d) Supreme Court
9) India opted for a federal form of government because of:
(a) vast-territory
(b) cultural integration
(c) linguistic and regional diversity
(d) administrative convenience
10) Which Indian state had the first woman Chief Minister?
a) U.P
b) Bihar
c) Tamil Nadu
d) Delhi
11) Who is called the ‘Father of Economics’ ?
(a) Max Muller

(b) Karl Marx
(c) Adam Smith
(d) None of these
12) 9th Plan in India covers the period of:
a) 1990-1995
b) 1992-1997
c) 1997-2002
d) None of these
13) The decentralisation system was recommended by :
(a) C.Rajagopalachari
(b) J.B. Kripalan
(c) Balwant Rai Mehta
(d) Ashok Mehta
14) National Development Council was constituted on:
a) August 16,1950
b) April 1,1951
c) August 6,1952
d) August 16,1952
15) DWCRA stands for:
(a) Development and Welfare of Catchment Rural Areas
(b) Development of Women and Children in Rural Areas
(c) Direct Welfare of Children in Rural Areas
(d) All of the above
16) The great Asian river Mekong does not run through
a) China
b) Malaysia
c) Cambodia
d) Laos
17) Horse latitudes lie within the atmospheric pressure belts of—
a) Polar high
b) Equatorial
c) Sub-tropical high
d) Sub-polar low
18) The highest peak of the Himalayas in India is in
(a) Uttar Pradesh
(b) Kashmir
(c) Sikkim
(d) Himachal Pradesh
19) The latitudes that pass through Sikkim also pass through
(a) Rajasthan
(b) Punjab
(c) Himachal Pradesh
(d) Jammu & Kashmir
20) The intensity of insulation depends on—
a) Altitude
b) Nature of terrain
c) Wind
d) Latitude

Answer Key Free Download / Solution PDF:

1)b 2) a 3) c 4) a 5) a 6) d 7) c 8) d 9) c 10) a 11) c 12) c 13)c 14) c 15) b 16) b 17) b 18) c 19)a 20) b.

Download Previous Years Question Paper PDF for JA JC OSSC:

You can download solved previous / last years old preliminary question paper for OSSC exam from official website when they upload it.

Official link for PDF question paper download – Click here.

For more previous years cut off marks / qualifying marks and other study materials, visit jobsandhan.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JobSandhan.com © 2017        Home     About Us     Sitemap     Disclaimer     Privacy Policy     Contact us