JobSandhan.com

Latest Govt Job Notification Sarkari Naukri Employment News 2017

Assam Forest Guard Previous Years Model Question Paper Download

Model Previous Year Question Paper for Assam Forest Guard Assistant Written Exam

Assam Forest Department conducts written exam for recruitment of Forest Guard and Junior assistants periodically. We have given the solved model question paper for the written exam fully solved. The model question paper can be downloaded in PDF format. We have also given the link on which the previous years old question paper may be downloaded. Old question papers / last 10 / 5 years paper are very important if you are preparing for the forest guard and Junior Assistant written exam. Answer keys / explanations have also been given. These practice model sample paper contains set of some questions.

assam forest guard previous years question paper solved model download pdf department written exam test

Download Solved Model Question Paper Assam Forest Guard Assistant Written Exam:

1) The most common animal figure found at all the Harappan sites is

(a) unihorn bull

(b) cow

(c) bull

(d) tiger

Ans: (a)

2) The Eight-fold path was enunciated by

(a) The Buddha

(b) Mahavira

(c) Nehru

(d) Mahatma Gandhi

Ans: (a)

3) In 1930, Mahatma Gandhi started the Civil Disobedience

Movement from

(a) Wardha

(b) Sevagram

(c) Sabarmati

(d) Dandi

Ans: (c)

4) The first Swarajist Conference was held at

(a) Ahmedabad

(b) Allahabad

(c) Madras

(d) Bardoli

Ans: (b)

5) On account of his differences with Gandhiji, Sub has Bose resigned the President ship of the Congress (April 1939) and organised a new party called

(a) Congress Socialist Party

(b) Azad Hind Fauz

(c) Congress Liberal party

(d) Forward Block

Ans: (d)

6) Who was the first Deputy Chairman of Planning Commission of India?

(a) Shri Jawaharlal Nehru

(b) Dr.Rajendra Prasad

(c) Shri V.T.Krishnamachari

(d) Shri C.Rajagopalachari

Ans: (c)

7) A “closed economy” is an economy in which?

(a) the money supply is fully controlled

(b) deficit financing takes place

(c) only exports take place

(d) neither exports nor imports take place

Ans: (d)

8) Among the reasons for disguised unemployment in the rural areas is :

(a) choice of a heavy industry model for economic development

(b) low levels of technological development in the country

(c) heavy pressure of population along with slow implementation of land reforms

(d) high illiteracy rate

Ans: (b)

9) Which of the following describes India as a Secular State?

(a) Fundamental Rights

(b) Ninth Schedule

(c) Directive Principles

(d) Preamble to the Constitution

Ans: (d)

10) Fundamental Freedoms under Article 19 are suspended during emergency caused by:

(a) war or external aggression

(b) failure of constitutional machinery of a State

(c) internal armed rebellion

(d) financial crisis

Ans: (a)

11) Under which Article of the Constitution is the President’s rule promulgated on any State in India?

(a) 356

(b) 352

(c) 360

(d) 370

Ans: (a)

12) The mountain range which stretches from Gujarat in west to Delhi in the north is the:

(a) Aravallis

(b) Vindhyas

(c) Satpuras

(d) Kaimur range

Ans: (a)

13) The highest peak of the Himalayas in India is in :

(a) Uttar Pradesh

(b) Kashmir

(c) Sikkim

(d) Himachal Pradesh

Ans: (c)

14) By what name is the Ganga known in Bangladesh?

(a) Padma

(b) Bhagirathi

(c) Rupnarayan

(d) Nubra

Ans: (a)

15) Under which climatic conditions do the laterite soils develop ?

(a) Wet tropical Climate

(b) Hot and dry Climate

(c) Cold temperature Climate

(d) Mediterranean type of Climate

Ans: (a)

16) Which one of the following is the correct sequence of crop rotation with a view to increasing soil fertility?

(a) Wheat, Potato, Barley, Pea

(b) Potato, Wheat, Pea, Barley

(c) Barley, Pea, Wheat, Potato

(d) Pea, Barley, Wheat, Potato

Ans: (c)

Download Previous Years Question Paper:

Last years old question papers fully solved may be downloaded from the official website when the recruiter uploads it in PDF format. Link is given below.

Old Question Papers Assam Forest Guard and Junior Assistant – Click here.

8 Comments

Add a Comment
  1. Forest gured qution papper send me plz

  2. Sir h.c ke previous year ke question paper whatsapp kar dena 7895314031

  3. Please send last year question paper & solved paper of Jr. Assistance (Divisional Level).

    Would be thankful.

    With Regards

  4. Please provide

  5. Address: no3 gomari guri post-gomari guri pin-785705 dist-golaghat ps-merapani (Assam)

  6. Please my request accepted sir

  7. Please my request accepted sir
    Ph:8136096523

  8. hlw..sir when will come forest gurad admit card?
    i m waiting for admit card…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JobSandhan.com © 2017        Home     About Us     Sitemap     Disclaimer     Privacy Policy     Contact us